Follow-up scoliose
Adolescente idiopathische scoliose (AIS): is standaard radiologische follow-up noodzakelijk? Zo ja, in welke frequentie?
In Nederland heeft ongeveer 2-3% van de kinderen tussen de 10 en 18 jaar een adolescente idiopathische scoliose (AIS). Zowel de conservatieve als de operatieve behandeling wordt grotendeels vervolgd met conventionele röntgenopnamen. Wetenschappelijke onderbouwing voor deze follow-up ontbreekt. Momenteel wordt deze jonge populatie dus frequent blootgesteld aan (röntgen)onderzoek.
Hoe frequent en hoe lang dit nodig is om progressie of postoperatieve complicaties vast te stellen, is niet bekend (1). Daarnaast is het de vraag of deze follow-up met röntgenonderzoek plaats moet vinden, of dat er geschikte alternatieven zijn. Op basis van het huidige beschikbare experimentele onderzoek kan hiervoor bijvoorbeeld gedacht worden aan echografisch onderzoek (2).
Er vond een startbijeenkomst plaats op 25 maart ter inventarisatie van de benodigde stakeholders en een tweede bijeenkomst op 29 mei waarbij een eerste aftrap werd gegeven tot het vormen van de onderzoeksgroep en een eerste conceptprotocol. NOV leden kunnen de verslagen hiervan terug lezen via MijnNOV.
De onderzoeksgroep is bezig met de verdere uitwerking en de subsidieaanvraag. Deze samenwerking werd gepresenteerd in een pitch tijdens het NOV-Najaarscongres 2019. Bekijk de presentatie van de pitch via MijnNOV.
Prioritering |
13 keer geprioriteerd (10 keer NOV-lid, 3 keer patiëntvertegenwoordiger) |
Bijbehorende richtlijn |
Er is geen richtlijn op dit gebied. |
Literatuur |
|