Agenda 2019-2022
In 2018 ging de NOV aan de slag met de Herziening van de Onderzoeksagenda Orthopedie, met ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Informatie over het proces en de betrokkenen vindt u in het document Onderzoeksagenda 2019-2022.
Samen met de stakeholders bepaalde de vereniging welke zorgevaluatie- en innovatievragen zij de komende jaren oppakt. De tien hoogst geprioriteerde vragen is - in willekeurige volgorde - als volgt:
Zorgevaluatie
- Adolescente idiopathische scoliose (AIS): is standaard radiologische follow-up noodzakelijk? Zo ja, in welke frequentie?
- Gereponeerde distale radiusfracturen: minder secundaire fractuurdislocatie bij behandeling met circulair gips dan met een gipsspalk?
- Luxaties van het proximale interphalangeale gewricht (PIP): leidt functionele nabehandeling tot betere functie en minder klachten dan behandeling met buddy-tape?
- Heupdysplasie (DDH): wel of geen spreidbehandeling van kinderen met milde heupdysplasie Graf type II?
- Patiënten met een totale heupprothese, 5 jaar na de operatie: welke frequentie is nodig voor de klinische en/of radiologische follow-up?
- Postoperatieve heup- en knieprothesepatiënten: welke patiënten hebben wel/geen tromboseprofylaxe nodig?
- Heup- of knieprothesepatiënten: verbetert de terugkeer naar werk met een verwijzing naar de bedrijfsarts?
- Symptomatische platvoet: wat is het effect van een steunzool?
- Laaggradige kraakbeentumoren: is het wel of niet nodig om te opereren? RCT: MRI afwachten versus operatie.