Beweeghuis Maastricht

Aanleiding

In het Maastricht UMC+ komen vanuit de regio veel patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat die niet complex genoeg zijn voor het academisch ziekenhuis. De zorgvraag van patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat gaat toenemen en het doel is om deze patiënten zo veel mogelijk uit de tweedelijn te houden. Het Beweeghuis is een initiatief dat is opgezet om de zorg voor patiënten met o.a. knieartrose naar de anderhalve-lijn te halen.  

Beschrijving initiatief

Er is een Stadspoli opgezet waarbij er een zorgpad is ontwikkeld voor patiënten met knieartrose volgens het stepped-care principe

Het doel is om de zorg vanuit de tweedelijn naar de anderhalve-lijn te halen waarbij de juiste zorg op de juiste plek komt. Bij dit zorgpad werken de medisch specialisten (orthopeed, reumatoloog en pijnspecialist) samen met de huisarts, fysiotherapeut en Maastricht Sport (een uitvoeringsorganisatie van de gemeente Maastricht voor een beweegprogramma). 

Op dit moment worden naast verschillende uitkomstgegevens (van patiënten) om het functioneren van patiënten in kaart te brengen, ook de kosten en procesindicatoren verzameld.
Het doel voor de toekomst is om deze ‘Patient Reported Outcome Measures’ (PROM) data ook te gebruiken voor screeningsdoeleinden. 

Uitkomsten

De uitkomsten waar dit initiatief op focust zijn zowel klinische uitkomsten, patiënttevredenheid, procesindicatoren en kosten. De klinische uitkomsten die worden gemeten zijn ervaren gezondheid (gemeten met de EQ-5D), activiteiten (KOOS), bewegen, pijn en werkparticipatie (WPAI). De procesindicatoren waar naar gekeken wordt zijn efficiëntie van zorg en toegankelijkheid. Kostendata wordt verkregen in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. Patiënttevredenheid wordt gemeten zowel op de Stadspoli alsmede door de netwerkfysiotherapeut en Maastricht Sport.

De uitkomsten fysiek functioneren, kwaliteit van leven en kniepijn zijn uitkomsten die ook terugkomen in de UZ-set knieartrose.

Borging

Waar in de kwaliteitscyclus staat dit initiatief?

Het stepped-care principe, zoals (voor een deel) beschreven in de richtlijn, is vertaald naar een lokaal protocol waarbij medisch specialisten, huisartsen en paramedici samenwerken (beschrijven van goede zorg en implementeren en verbeteren).

De uitkomsten worden gemeten en geregistreerd door de onderzoeksafdeling binnen Maastricht UMC+ (meten en registreren). Het structureel evalueren en agenderen met behulp van uitkomsten en aan de hand daarvan beschrijven van goede zorg en implementeren en verbeteren, gebeurt doordat de projectleiders van de verschillende domeinen (medisch specialist, huisarts, fysiotherapie en Maastricht sport) regelmatig bij elkaar komen. Het initiatief wordt steeds verder uitgebreid, dus ook nieuwe beleidsveranderingen kunnen via dit projectleidersoverleg geïmplementeerd worden.

Daarnaast is er een missiedocument gemaakt. In dit document wordt beschreven op welke punten het Beweeghuis het verschil wilt maken voor patiënten met artrose.

Schaalbaarheid

Factoren voor implementatie

Er wordt aangegeven dat het belangrijk is om een kartrekker te hebben om het initiatief op te starten en te dragen. Daarnaast is het belangrijk om naar de regio te kijken; de context en stakeholders kunnen per regio verschillen. Bij het Beweeghuis is de samenwerking met de stakeholder Maastricht Sport (in het sociale domein) uniek. Het is belangrijk om naar de (essentiële) elementen in de regio te kijken en deze samen te brengen tot een netwerk.

Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken met de verschillende stakeholders. Hierbij kan gedacht worden aan verwijzingsafspraken, kwaliteitsafspraken en financiëringsafspraken. Met betrekking tot de datakwaliteit binnen het Beweeghuis is het Maastricht UMC+ initiatiefnemer. Contact met de zorgverzekeraar(s) is van belang voor onder andere de financieringsafspraken. 

Belemmerende factoren

Het verzamelen en duiden van de uitkomstdata gebeurt nu in het Maastricht UMC+ met een tijdelijke onderzoekssubsidie. Structurele financiering voor onder andere het meten en registreren en evalueren van de data is er nu niet.

Ook de datakwaliteit is een belemmerende factor voor het goed implementeren van uitkomsten(data) in de praktijk. Landelijke overeenstemming van uitkomsten, eenheden en meetinstrumenten is daarbij een voorwaarde. Hierbij sluit het programma uitkomstgerichte zorg goed aan om op dit vlak vaste uitkomstensets met bijbehorende meetinstrumenten (en eenheden) vast te stellen. 

Meer informatie

Voor meer informatie zie: https://beweeghuis.mumc.nl/.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.