Reinier de Graaf Gasthuis

Aanleiding 

Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft wilde een integraal kwaliteitssoftwaresysteem ontwikkelen op basis van hun eigen kwaliteitssysteem om een reactief kwaliteitsbeleid om te zetten in een proactief kwaliteitsbeleid. Alle softwaresystemen die relevant zijn voor vakgroepen orthopedie staan in een blauwdruk, waarmee andere vakgroepen laagdrempelig een eigen softwaresysteem kunnen inrichten. 

Beschrijving initiatief

In samenwerking met de NOV, het Kennisinstituut Federatie Medisch Specialisten en het Reinier de Graaf gasthuis is gewerkt aan de ontwikkeling van een digitaal kwaliteitsdashboard. Het bestaande systeem van het RDGG is gegeneraliseerd naar een algemeen dashboard. De blauwdruk die daarbij is opgeleverd bevat een verzameling van relevante procesbeschrijvingen. Deze procesbeschrijvingen helpen om de processen en de context van de vakgroep in kaart te brengen. Op die manier wordt er een overzicht gemaakt van het huidige kwaliteitsbeleid waarbij er ook duidelijk wordt welke onderdelen nog ontbreken. Daarnaast kan het systeem documenten en verbetermanagement beheren, planningen maken en gepersonaliseerde actielijsten opstellen.
De blauwdruk beschrijft een stapsgewijze werkwijze om tot een eigen kwaliteitsmanagement systeem te komen waarbij er de mogelijkheid is om dit kwaliteitssysteem digitaal te gebruiken. De NOV heeft gekozen om de centrale actualisatie van de blauwdruk in Qarebase te doen. Andere opties zoals Iprova of ManualMaster worden ook beschreven.

Uitkomsten

De blauwdruk gaat uit van kwaliteitsinstrumenten die de vakgroep heeft zoals lokale protocollen, vakgroepvergaderingen, nascholing en een complicatieregistratie. Hierbij wordt er niet gefocust op specifieke uitkomsten maar wel gekeken naar welke kwaliteitstools er rondom het in kaart brengen van uitkomsten zijn. Zowel binnen de vakgroep als in het ziekenhuis (interne audits en patiënttevredenheidsonderzoek) en landelijk (indicatoren, visitaties)

Borging

Waar in de kwaliteitscyclus staat dit initiatief?
Met dit initiatief kunnen andere vakgroepen hun eigen kwaliteitscyclus digitaal en interactief maken waarbij een overzicht gemaakt wordt van instrumenten voor de verschillende fases in de kwaliteitscyclus. Zowel in de fase ‘beschrijven van goede zorg’ waarbij lokale protocollen en/of certificering in kaart worden gebracht alsmede ‘implementeren en verbeteren’ waarbij onder andere wordt gekeken naar de verschillende vormen van scholing die binnen de vakgroep gedaan of gegeven worden. De fase ‘meten en registreren’ kijkt naar instrumenten zoals een complicatieregistratie en bij ‘evalueren en agenderen’ wordt er gekeken op welke manier de vakgroep zaken evalueert en met welke instrumenten. 

Schaalbaarheid

Factoren voor implementatie
Een belangrijke factor voor implementatie is dat er mensen nodig zijn (binnen de vakgroep) die dit belangrijk vinden. Deze aanjagers zijn nodig om een vakgroep in beweging te brengen om naar het kwaliteitssysteem te gaan kijken.

Belemmerende factoren

Tot op heden is de blauwdruk kwaliteitsmanagement nog niet breed geïmplementeerd binnen verschillende (orthopedische) vakgroepen. Een aantal factoren kunnen daaraan ten grondslag liggen:
Het ontbreken van een marktonderzoek of behoefteraming voor aanvang van dit project was een belemmerende factor. Veel vakgroepen hadden al een andere invulling gegeven aan hun eigen kwaliteitssysteem. De ontwikkelde software voegde onvoldoende toe en/of was onvoldoende overtuigend om vakgroepen over te halen hier een behoorlijke investering voor te doen.
Het ‘Not-invented-here’ syndroom waarbij andere vakgroepen het mogelijk lastig vinden om iets over te nemen wat ze niet zelf bedacht hebben. Daarnaast kan een gebrek aan tijd (en effort) om het eigen kwaliteitssysteem in kaart te brengen, een belemmerende factor zijn. Een vakgroep moet aan de voorkant (tijd en effort) investeren om het kwaliteitssysteem proactief te maken. Een andere belemmerende factor voor schaalbaarheid van dit initiatief was het beperkte draagvlak binnen andere ziekenhuizen door het ontbreken van koppeling met het digitale, interactieve kwaliteitsmanagement systeem en het ziekenhuis systeem. 
Tot slot kan het feit dat hierbij een commerciële partij nodig is om het systeem interactief en digitaal te maken een belemmerende factor zijn, waarbij kosten een belangrijke rol spelen. 

Meer informatie

https://www.orthopeden.org/kwaliteitsbeleid/blauwdruk-kwaliteitsmanagement/