Kliniek ViaSana

Aanleiding 

ViaSana is een zelfstandige kliniek die gespecialiseerd is in de behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. ViaSana heeft daarbij vijf expertisegebieden: Knie, Heup, Schouder en arm, Voet en enkel, Rug en Nek. ViaSana is opgezet met het idee om de kwaliteit van zorg continue te verbeteren en dit te kunnen aantonen. Daarbij is ViaSana continue bezig met het transparant maken van de resultaten en het teruggeven van data en informatie aan patiënten. 

Beschrijving initiatief

Binnen de kliniek ViaSana is er een afdeling kwaliteit waar de tak ‘wetenschap’ onder valt. Er is daarbij een persoon hoofdverantwoordelijk voor het verzamelen van PROMs. Het verzamelen van data is ingebed in het dagelijkse zorgproces binnen ViaSana. De arts informeert de patiënt over het verzamelen van PROMs, de doktersassistent zorgt voor juiste registratie van de patiënt ten behoeve van het invullen van de vragenlijsten en vanuit de afdeling kwaliteit kijkt er iemand naar niet of onvolledig ingevulde vragenlijsten.
De PROMs worden online geregistreerd in een apart systeem. Daarnaast worden vanuit het EPD standaard gegevens in een Excel geladen. Daarbij is er wel een web-based applicatie voor de PROMs registratie geïntegreerd in het EPD. Het online PROM systeem kan ook automatisch data naar de LROI sturen. 
Met deze data is een ‘Persoonlijke Prognose Check’ applicatie opgezet. Met het invullen van de Persoonlijke Prognose Check kunnen patiënten gemiddelden resultaten zien van uitkomsten van patiënten na een behandeling. 
Daarnaast worden er met de data verschillende studies gedaan, interne audits en zorgevaluatie. Er wordt binnen de kliniek spiegelinformatie gedeeld. Zorgevaluatie met de data wordt bijvoorbeeld gedaan na het implementeren van een nieuwe prothese of nieuwe operatie techniek waarbij dit geëvalueerd wordt met behulp van de data. 

Uitkomsten

De uitkomsten functie, pijn, tevredenheid, dagelijkse activiteiten (IKDC-S), mate van herstel, nachtelijke pijn en kwaliteit van leven worden door middel van de PROMs vragenlijsten uitgevraagd onder patiënten. Kwaliteit van de data is belangrijk en daarom is een responspercentage van meer dan 60% nodig voor voldoende (kwaliteit van) data.
De uitkomsten fysiek functioneren, kwaliteit van leven en kniepijn zijn uitkomsten die overeenkomen met de UZ-set knieartrose.

Borging

Waar in de kwaliteitscyclus staat dit initiatief?
De uitkomsten die worden verzameld (meten en registeren), worden zowel gebruikt voor intern leren en verbeteren door middel van audits en zorgevaluatie (implementeren en verbeteren en evalueren en agenderen). Daarnaast worden uitkomsten onder andere in de vorm van de ‘Persoonlijke Prognose Check’ teruggekoppeld aan patiënten (implementeren en verbeteren). 

Schaalbaarheid

Factoren voor implementatie
Om goed gebruik te kunnen maken van en te werken met uitkomstinformatie is het belangrijk dat de data van goede kwaliteit is. Daarvoor is een responspercentage van tenminste 60 procent nodig. Een hoog responspercentage kost tijd, effort en geld. Daarnaast kan het helpen om ook patiënten in te laten zien wat het invullen van PROMs vragenlijsten voor hen oplevert.
Kliniek ViaSana geeft aan dat de NOV hier in ook kan ondersteunen. Dit zou kunnen door vakgroepen aan te spreken op de dataverzameling tijdens de kwaliteitsvisitatie. 
Daarnaast zou de procedure uitkomstanalyse van de NOV, die nu voor prothese gegevens wordt ingezet, ook voor PROMs gebruikt kunnen worden. 

Belemmerende factoren

Beleidsadviezen en -rapporten, zoals uitkomstgerichte zorg, geven vaak veel (zend) informatie. Het is daarbij belangrijk om orthopeden en vakgroepen daarin te begeleiden. Dit vraagt tijd, energie en geld. Een mogelijkheid is om werkgroepen binnen zorginstellingen op te zetten waar bijvoorbeeld een orthopeed, OK-assistent en/of verpleegkundige aan deelneemt om zo lokaal draagvlak te creëren.

Meer informatie

Voor meer informatie zie: https://www.viasana.nl/waarom-mensen-voor-viasana-kiezen/kwaliteit-en-wetenschap/